Sunday, February 3, 2013

Matrik?? Susah atau Tidak??


 
 
 
 
Kolej Matrikulasi Melaka..
 
hye hye hye!! hah!! zaty's back!!! so korang tengah wat pe tu?? bosan kew?? meyh bace entry zaty kali nie.. sure korang tak bosan.. InsyaAllah.. so.. dah bace tajuk entry?? menarik ta?? " MATRIK?? SUSAH ATAU TIDAK?? .. okey! nak tau ta kenapa zaty buat tajuk macam nie.. coz tak lame lagikan calon SPM 2012 akan mula melangkah ke u or matrik.. so zaty yakin mesti antara korang fikir matrik nie susah kan?? actually TIDAK! dia akan jadi susah if korang tak pandai nak manage mase korang dengan betul.. if korang dengar dari mulut bekas pelajar matrik yang mengatakan matrik itu susah.. mesti orang tu tak tau nak manage mase dengan baik.. so to adik2 yang kemingkinan dapat matrik uh, jangan tolak.. pergi jek.. coz korang akan enjoy dekat matrik.. percayalah! zaty sendiri now belajar kat matrik, so sangat seronok belajar kat sana.. zaty belajar kat KOLEJ MATRIKULASI MELAKA.. merupakan kolej matrikulasi TERTUA di Malaysia.. walaupown zaty nie pelajar PROGRAM DUA TAHUN.. untuk maklumat semua, matrik nie ade tiga pilihan.. iaitu.. PROGRAM SATU TAHUN ( SAINS-MODUL 1,MODUL 2,MODUL 3), PROGRAM DUA TAHUN ( SAINS-MODUL 1, MODUL 2, MODUL 3) DAN PERAKAUNAN.. zaty merupakan pelajar PROGRAM DUA TAHUN ( PDT) SAINS-MODUL 1.. actually beza antara pst and pdt nie tak banyak beza.. kalau korang nak tau, ade budak pdt yang result SPM dia lagi better dari budak pst.. budak pdt merupakan budak yang mendapat ADD MATH D.. that's why kami ditempatkan di PDT.. ade student PDT dapat 8A, but ADD MATH dia dpt D, dia terus diserapkan ke PDT.. and jangan ingat PDT nie senang and boleh bawak main2.. jawapannya PDT SUSAH DARI PST.. nie bukan zaty jek yang cakap.. but ramai, especially budak pst yang telah turun pdt.. dia cakap " tak sangka ya.. PDT lagi susah dari PST".. see?? so to adik2 yang mungkin dapat PDT jangan malu nak masuk k.. masuk jek.. malahan korang kena bangga.. coz korang diberi peluang..
 
okey! berbalik pada tajuk entry zaty pada hari ini.. actually matrik nie memang masa dia sangat sangat singkat.. and kalau korang nak tahu, matrik sebenarnya mengajar kita cara untuk manage masa.. kalau korang perhatikanlah dekat u.. korang sangat sangat sangat bebas.. keluar pown boleh sesuka hati.. sangat bebas kan?? macam kat matrik, korang hanya boleh keluar hanya pada hari JUMAAT PETANG, SABTU & AHAD.. tu pown dari 7 pagi sampai 7 malam.. but kalau kat u, bile2 jek boleh balik.. so kemungkinan besar kalau korang xtahu nak manage masa, confirm korang akan terleka and abaikan study.. bukan kata u tu tak bagus.. bagus jugak.. but if korang tak pandai nak manage masa.. study korang akan terabai.. silap hari bulan korang kena tendang awal2 sem.. padan muke! hee~
 
so, sape yang xyakin dia pandai manage masa, so masuklah matrik.. it's so fun! if korang tahu and paham ikut sistem matrik.. sejujurnya zaty cakap.. zaty sangat enjoy belajar kat matrik.. matrik mengajar zaty tok manage masa.. tak yah la nak sedih bile korang jarang dapat update fb sume bagai.. adakah bile korang menghdapa fb 24 jam boleh mendatangkan duit?? so pikirlah untuk masa depan k.. try la masuk matrik.. jangan takut nak masuk ya.. so try it! :)
 
kat bawah nie zaty terterakan beberapa gambar mengenai kolej zaty.. :)
 
 
Kolej ku tercinta.. :)
 
 
Ketua Pengarah Kolej Matrikulasi Melaka, Encik Idris bin Ismail..
( Tuan pengarah KMM sangat sangat baik and peramah.. :) )
 
that's all for today.. hope u enjoy it.. terima kasih.. wassalam..
 
 

19 comments:

  1. terima kasih kak! saya dapat semangat dan keyakinan utk masuk matrik bila baca post kak! saya dapat tawaran matrik melaka jgak! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. same2.. really??? selamat masuk k.. dapat kos ape dik??

      Delete
  2. kak zati, saya pown dpt pdt gak... bila bace akak pnya post ni, rasa cam x sabaq nk masuk... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah dik.. so, jgn ingat pdt leyh main2 tau.. kena study kuat jugak k.. btw.. dpt kolej mane?

      Delete
  3. akk..rmai x pljr yg dpt program 2 taon?haha..sye pun dpt program 2 taon kt mlake jugak..batch 2013/2015..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah! really??? nanti boleh la cari akak k.. pelajr pdt tak ramai pown.. dlm 100 lebih jek.. and biasenye kami dpt tumpuan ckit.. coz kami nie minoriti.. :)

      Delete
  4. akk nk tnye..sekarang ni akk blaja ape?bachelor in?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaa.. tak lah.. akak xabes lagi belajr kat matrik uh.. akak kan program 2 tahun..

      Delete
  5. Akak sye nak tanya pasal pembahagian bilik. Diaorg dah tentukan or diaorg serve siapa dtg dulu dpt bilik bwh? Mcmtu ke? And btw thanks for the info :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk pembahagian bilik, macam akak tahun lepas.. dia orang xtetapkan.. adik sampai time dftr tu baru dia agih2kan bilik untuk pelajar..

      Delete
  6. maksudnye diorang tak tetapkan bilik pon ea ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. smpai sane.. baru dia tetapkan.. :)

      Delete
  7. saya bekas PDT KMM last batch. Senior yang baru belah 30/4/2013 aritu.. jgn kata PDT susah. PDT tak susah. budak PST yang turun kata PDT susah tu silap agaknya. PDT tak susah. just kita lebih belajar dalam sedikit berbanding PST disebabkan masa kita lebih lama. so, tak de beza sebanarnya. just PST kena laju, tak sempat nak lalu subjek tu lebih dalam sbb nak kejar masa. but PDT still got time yg lama, so boleh belajar lagi mendalam. tu je. jgn salah konsep ye adik ^_^

    ReplyDelete
  8. Akak , kat matrik pakai laptop tak nak buat assignment ?

    ReplyDelete
  9. akak zaty . kita dpt aliran sains kat matrik melaka ni .... tapi kita mcm x yakin nk masuk .. cmne ea kak ??

    ReplyDelete
  10. Salam.. hye junior :) akak exPDT Kmj 11/13. Pada pendapat akak, Pdt ni tak la susah mana. Pdt banyak sangat masa nak wat revision, wat tuto n stadi lebih berbanding Pst students. Silibus pun sikit dr pst. so, kita ada la masa nak digest apa yg kita belaja tu. Cuma kalau tak pandai manage masa tu yang jadi susah. btw, proud to be Pdt student :)
    All the best dik! Insha Allah awak akan berjaya :)

    ReplyDelete
  11. nak masuk matrik tp tkut pointer tak lepas... kalau tk lepas boleh ke mohon u kerajaan lain?

    ReplyDelete